Dino’s
En dan was het tijd voor het thema dino’s. De kleuters hadden heel wat dinodingen bij. We gingen van start met het bestuderen van de meegebrachte dino’s en de dino’s van de juf: hoe zien ze er uit? Welke eigenschappen hebben ze? Kunnen we ze per soort zetten? Misschien ook eens van klein naar groot? Hoe heten ze? We spelen met de dino’s. Er zijn er zelfs bij die brullen. We oefenen ook het rekenen door het juiste aantal dino’s in hun grot te zetten. Wel opletten, ze zijn net allemaal thuis. Eénmaal goed en wel gestart met het thema dino’s vonden we twee eieren in onze klas. Eén groot in een dinogrot en één klein onder een andere zelf gebouwde grot. Hé, wat is dat? Waar komen ze vandaan? Hebben de speelgoeddino’s nu eieren gelegd? De eieren worden zorgvuldig bekeken en betast. Wat moeten we ermee? Uitbroeden! Want eieren worden uitgebroed. Dus werden de eieren voorzichtig in een mandje gelegd met een deken er over zodat ze warm gehouden werden. Er gebeurde niets. Dus iets anders proberen. De eieren werden in het zand gestopt want schildpadden leggen hun eieren ook in het zand. Geen resultaat. Dan proberen we het maar met water. Er werden 2 grote kokers met water gevuld en de eieren werden er zorgvuldig in gelegd. Wat zal er gebeuren? En dan afwachten maar en kijken! En kijken! En nog eens kijken! Iedere morgen staan we er met grote belangstelling bij: Wat denk jij, wat zit er in het ei? Is het een vis? Is het een schildpad? Is het een kikker? Is het een dino? We denken er over na, vertellen er over en tekenen het op papier.
Na een week zijn we zeker. Uit het kleine ei komt een Ankylosaurus gekropen en uit het grote ei komt stilaan een Triceratops tevoorschijn.
We leren ondertussen ook de leefwereld van de dino’s kennen via de computer, boeken en prenten. We bouwen een dino-land op de blokkenmat.
Naast deze leuke ontdekkingen speelden we ook met de andere dinomaterialen. We maakten een mengsel van waspoeder, lijm en verf om de getekende dino’s een ruwe huid te geven, we speelden het dinomemoryspel dat Xilias had meegebracht. En we deden ook het leuke spel: “voel dezelfde dino”. Uit de voeldoos moesten we dezelfde dino halen als die we al hadden. Spannend en ook een beetje moeilijk als je ze niet kan zien. We leerden een dinolied, deden de dinodans, gingen op dinojacht en luisterden naar verhalen over dino’s. En als echte archeologen (en meer specifiek: paleontologen) werd er heel wat graafwerk naar botten en beenderen gedaan, niet alleen in de zandbak (waar we een heleboel botjes en beentjes vonden) maar ook echt in steen. Daar was wel speciaal materiaal voor nodig zoals een bril, een hamertje, een beitel, een vergrootglas en borsteltjes. (Superleuk!). We werkten hard en langzaam kwamen er verschillende stukken van dinoskeletten tevoorschijn.
We maakten ook zelf fossielen met dino’s, zand en gips en waren onder de indruk van het resultaat. Er werden dino-puzzels gemaakt, met grote en kleine stukjes.
We deden proefjes door zelf vulkanen te maken en deze te laten uitbarsten waardoor er rode en oranje lava uitkwam. (Geweldig!) En tot slot gingen we deze vulkanen ook nog schrijfdansen met grote bewegingen in de zaal en op papier in de eetklas.
Ook in deze periode:
-werd het mooi weer en gingen we gezellig buiten picknicken!
-werden er ook sommige werkjes op papier buiten gemaakt vanwege het mooie weer!
-kwam er een mamaduifje terug in het vorig jaar gemaakte nest zitten. We denken dat ze eitjes gelegd heeft want ze is aan het broeden. De papa duif brengt eten naar de mama zodat ze niet van het nest hoeft. In dezelfde periode lag er buiten de school een dode duif. Waarschijnlijk heeft deze duif gevochten (misschien wel met een poes of een roofvogel), er lagen heel veel kleine pluimpjes bij. Hopelijk is dat niet onze papaduif. Voor alle zekerheid hebben we toch een bakje met broodkorsten dicht bij het mamaduifje gezet zodat ze toch kan eten! De foto's kan je hier bekijken.
Gevoelens
En dan begonnen we in ons klasje aan het thema gevoelens. We werkten rond blij, verdrietig, boos en bang. We knipten blije gezichten uit boekjes en maakten er een collage van. We leerden hoe troosten bij verdriet hoort. We leerden dat boos zijn mag maar daar horen wel wat afspraken bij: anderen geen pijn doen, jezelf geen pijn doen en niets stukmaken. Bij het gevoel bang trokken we gewapend met een zaklamp naar de donkerste plekjes op school om even echt angst te ervaren. Toen er in de kelder een echt spook tevoorschijn kwam was de bang-zijn-ervaring wel even “heel” echt. Maar we leerden ook dingen om onze angsten te overwinnen. We gingen ook op zoek naar lichtjes in het donker (kelder), per twee of drie maar de dappersten onder ons durfden dit al helemaal alleen. Knap hoor!!!
We zetten ook deze gevoelens om in beeld. Bij blij lieten we de chubbies stempelen op “De lente” van Vivaldi. Bij verdrietig gingen we blauwe verf uitblazen tot tranen. Bij boos gingen met aan de slag met draaiende borstels in een boze bui. Bij bang gingen we kijken naar en praten over het schilderij: “De schreeuw” van Munch en haalden we er scheerschuim en bruine verf bij om deze angst op papier te zetten. We luisterden naar verhaaltjes rond de gevoelens, deden er spelletjes rond, koppelden muziek aan gevoel, zetten gevoelsmaskers op, deden we alsof we blij, verdrietig, boos, bang waren en speelden met de gevoelshuisjes en de kaartjes. Belangrijk is dat we eens in alle huisjes op bezoek gaan en dat praten altijd helpt! Tot slot maakten we een gevoelsmeter voor thuis waarbij we met een wasspeldje kunnen laten zien hoe we ons voelen.
Ook in deze periode:
-Ontdekte onze Xilyas dat er in mandarijnen ook pitjes zitten. En wou hij natuurlijk
uitproberen of daar ook een mandarijnenboompje uit kon groeien. Zo gezegd, zo gedaan:
hij plantte heel zorgvuldig de pitjes in een bakje. Dat bakje werd voor het raam gezet en
Xilias gaat verder met het verzorgen ervan. Benieuwd hoe dat afloopt!
-Was de bril van de juf weer eens regelmatig zoek. Heeft iemand hem gezien?
-Genoten we van de eerste prachtige lentedag door buiten te fietsen en te spelen in de
zandbak mét het zandbakmateriaal.
De leuke foto's kan je hier bekijken.
Post
Leuke kerst- en nieuwjaarskaartjes. Fijn om te geven en te krijgen. Fijn om mee te knutselen. En om spelletjes mee te spelen. Een kaartje doorgeven in de kring met een wasspeld zonder dat de kaart valt, moeilijk hoor (maar wel goed voor de motoriek en de concentratie) maar het is ons uiteindelijk toch gelukt! We maakten met de gekleurde wasspelden kaders rond de kaarten in een bepaalde kleurenvolgorde. Sommige kleuters konden dit al met drie kleuren. Knap!
Winter
En toen werd het thema post even on hold gezet want koning Winter deed zijn intrede in het land en viel er sneeuw, veel sneeuw! En natuurlijk konden we het niet laten om daar in te gaan spelen. We hielden sneeuwballengevecht en maakten engeltjes in de sneeuw. En gelukkig viel er genoeg sneeuw om ook een sneeuwman te maken en om te sleeën. We proefden van verse, propere sneeuw en vonden dat het koud was in onze handen en onze mond. Gelukkig leerden we ook een versje over hoe we het terug warm konden krijgen. We namen sneeuw mee naar binnen om er later nog mee te spelen als de sneeuw buiten weg was. Helaas moesten onze kleuters ervaren dat dat niet kon. Ze leerden zo wel dat sneeuw smelt bij hogere temperaturen en dat er heel wat vuil zit in sneeuw waar op gelopen is en dat je daar beter niet van kan proeven. We gingen sneeuw vingerverven op donker papier en tekenen met witte kleurpotloden op zwart papier. En we gingen op een blad de pandabeer zoeken tussen heel veel sneeuwmannen.
Post
Dan was de sneeuw verdwenen en gingen we verder met het thema post. Bij de kerst- en nieuwjaarskaartjes was ons al opgevallen dat er op de ene briefomslag alleen een naam stond, op de andere een adres, een postzegel en een stempel. Waarom? De postbode bracht de gestempelde brief. We onderzochten wat er nog meer in de tas van de postbode zat. We sorteerden, vertelden er over, knutselden een postbodepet en speelden zelf postbode. En we maakten een postkantoor in de klas. En ook de postbode zelf kwam op bezoek om over zijn werk te vertellen. Wisten jullie dat een postbode heel vroeg moet opstaan? En dat postbode Jordy zijn ronde altijd op de fiets doet? Deze fiets waar de zware posttassen allemaal op konden staan, had de postbode ook meegebracht. En ook zijn grote postauto waar alle pakketjes in kunnen. Bedankt postbode Jordy voor je deskundige uitleg en je tijd!
We maakten ook zelf kaartjes die we in een geadresseerde briefomslag stopten en kleefden er zelf de postzegel op. Wel in de rechterbovenhoek anders neemt de postbode de brief niet mee. We deden onze brieven in de rode brievenbus aan het bushokje. Zo konden ze gaan reizen naar degenen aan wie we een brief stuurden. De meeste brieven gaan reizen met de auto, de vrachtwagen of de trein. En we gingen de trein ook schrijfdansen. Hoe dat gaat? Treintje spelen met alle kleuters in een rij en grote draaibewegingen maken met onze armen op de muziek van de trein. Later met in 2 handen een krijtje de lus-bewegingen op de hele lange treinsporen (lange stroken papier) maken op de maat van dezelfde muziek. Het klinkt moeilijker dan het is, hoor! We konden het best! En vonden het leuk.
We knutselden, we speelden het postspel, we schilderden degene naar wie we een kaartje stuurden en we zongen liedjes over de postbode. We gingen kranten bestuderen: Wat vertelt een krant eigenlijk? En we gingen er een collage van maken. Oude kranten gingen we in stukjes scheuren om er een krantenmannetje van te maken. We plakten prentjes over de weg van een brief en we luisterden naar verhaaltjes over de postbode en het versturen van knuffels.
En veel kleuters kregen al een kaartje terug van degenen waar zij een kaartje naar hadden gestuurd. Leuk hé! En er zijn nog kaartjes onderweg!
Ook in deze periode:
- zagen we dat onze appelpitjes al goed gegroeid waren. Tijd om ze om te planten in aparte potjes. De klas werd even omgetoverd tot tuincentrum en daar gingen we aan de slag. Eerst de zak potgrond binnenkrijgen. En die zak was echt wel zwaar. Natuurlijk moest er uitgeprobeerd worden hoe zwaar of nog beter: of wij sterk genoeg waren om hem te tillen. Dan de potgrond verdelen over de kleine potjes om er dan de plantjes in te zetten. Ze nog water geven en ze dan uiteindelijk op de vensterbank plaatsen om verder te groeien. En dat ging goed, … euh toch in het begin maar na enkele dagen begonnen er al plantjes te verslappen. En daarna nog een paar. En daarna nog een paar. (Te veel water? Te weinig water? Of is de potgrond van de winkel niet zo goed als die van papa Tom?) Tenslotte bleken er vijf plantjes sterk genoeg om individueel verder te groeien. Maar niet getreurd. We planten in de grote bak geregeld appelpitjes bij. En we hopen dat iedereen een appelboompje mee kan nemen!
- kwam er weer een professor van Mad Science langs voor een lesje. Deze keer ging het over vormen en structuren. Zoals jullie op de foto’s wel kunnen zien, vonden wij het weer heel boeiend!
Advent en Kerstmis
Sinterklaas is nog maar net vertrokken en wij kijken al weer uit naar het volgende feest dat er aan komt. Kerstmis. Ook in onze klas werd het stilaan Kerst. We begonnen met een adventskrans te plaatsen. En bij die adventskrans horen 4 kaarsjes en een liedje. Elke week werd er een kaarsje meer aangestoken en werd het liedje aangepast gezongen.
We haalden een kerstboom de gang in en gingen hem ook zetten. Geen gemakkelijk karwei hoor!!! een boom in een pot zetten: de boom zakte scheef en viel zelfs om. Dus moesten we op zoek naar een oplossing en die werd ook gevonden: eerst zand in de pot doen om de boom stevig te laten staan. Onze Jef zei dat hij thuis nog veel zwarte potgrond had (weet je nog die potgrond voor de appelpitten, die bak wordt intussen goed verzorgd en jawel hoor, de eerste tekenen van nieuw leven zijn te zien!) maar dat hebben we papa Tom maar niet aangedaan, zoveel zand. Er hoefde niets in te groeien dus het kon ook met witte zand uit de zandbak. Er werden schepjes uitgehaald en met vereende krachten werd de bak gevuld n verplaatst. Maar oei, volgende probleem: er zaten takken aan tot helemaal vanonder aan de stam. Zo kon de boom niet in het zand. De kleine takjes konden we er afhalen met een schaar maar voor de dikkere takken was een schaartje niet sterk genoeg. Dus werden er een snoeischaar en een zaag bijgehaald om ook deze takken te verwijderen. Amai, niet niks, zo een kerstboom zetten maar door samen naar oplossingen te zoeken en samen te werken is het ons toch gelukt! En daarna deden we erg ons best om hem mooi te versieren. Wat een mooie kerstboom, een mooie beloning voor ons harde werk!!!
De juf speelde het kerstverhaal met de figuren van het kerststalletje. En natuurlijk kwam dit kerststalletje met zijn figuren bij onze mooie boom staan en konden wij het verhaal naspelen.
We leerden een nieuwjaarsbriefje maar mochten nog niets verklappen. Het was een geheimpje. En een geheimpje bewaar je. Voor sommige kleuters was dit heel moeilijk en hun ouders konden al ruim voor Nieuwjaar genieten van onze nieuwjaarswensjes. De anderen deden h l erg hun best om hun geheimpje te bewaren. Benieuwd of het helemaal gaat lukken!
We leerden liedjes over de dennenboom en het klokje in de toren. We speelden nog met de spelletjes die de Sint bracht (ook de wetenschapswerkbank van de Sint is een groot succes), luisterden naar leuke kerstverhaaltjes, maakten stenenlichtjes en oefenden onze nieuwjaarsbrief verder in.
En op dinsdag kwam de juf van Mad Science weer op bezoek. Dit keer ging de les over magneten. De juf had allerlei soorten magneten bij en wij mochten heel wat interessante dingen uitproberen. Wat hebben we er weer veel van geleerd!
Ook op dinsdag bracht onze Xilyas zijn draaitafel mee. Na een demonstratie in de klas, waarbij we ontdekten dat er in de draaitafel ook een discolamp zat, verplaatsten we ons naar de donkere gang, waar Xilyas als een echte DJ een heus optreden gaf, wat uitmondde in een klein feestje. Superleuk!!!!
Samen met de andere kleuters gingen we op woensdag op sterrentocht doorheen de school. We volgden per klas de sterren en vonden zo leuke activiteiten: raadspelletjes rond Kerst, diamantjes plakken voor onze geluksmomentjes, luisteren naar een kerstverhaal, lekker dansen op Christmas Freeze, genieten van de lichtjes in de donkere gang en als laatste gezellig chocomelk drinken met alle kleuters.
En de laatste dag maakten we een uitstap naar de kerk om Kerst in en om de kerk te beleven, om dan in de klas af te sluiten met een gezellig kerstfeestje. En nu thuis verder genieten van die toch wel fijne tijd! Hier kan je de foto's bekijken.
Toch ieder jaar weer een leuk gevoel als de boot met Sint en al zijn Zwarte Pieten ons land komt binnenvaren. Tijd om de verkleedkleren uit te halen en om zelf Sint en Piet te spelen. Dit jaar was juf. Karlijn in deze periode in de klas en zij toverde onze klas om in een Pietenschool. We kregen elke dag een brief van de Sint met opdrachten. We leerden pakjes inpakken, gingen met een grote kaart op tocht rond de school om te kijken welke schoorstenen er waren en gingen op de bouwmat zelf huizen en schoorstenen maken. We gingen zelf onze ingepakte cadeautjes volgens een bepaalde code in de juiste schoorstenen in de klas gooien. We speelden een spel rond Sintboeken en kregen later de opdracht om kleine prenten in de boeken terug te zoeken met behulp van vergrootglazen. We maakten zelf pepernoten door een stappenplan te volgen en speelden met bakkersspullen in de zandbak. En we haalden de weegschaal boven om wortels en pepernoten te wegen en te kijken wat het zwaarst was. We leerden een dansje voor de Sint. En we toverden een bord van mama s (of oma s) servies om tot een echt Zwarte Pietenbord om dat klaar te zetten op 5 december.
Ook kwam Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten op bezoek in onze school. Dit jaar ook weer in de eetklas. Daar werd het een gezellig samenzijn met Sint en zijn Pieten. We zongen liedjes en werden daarbij begeleid door Muziekpiet die zijn gitaar had meegebracht. Er werd wat gezellig gekeuveld met Sinterklaas en we deden ons dansje voor de Sint. We kregen snoepzakken mee en in onze klas wachtte nog een verrassing: Pakjes!!!
Het was heel leuk om ze uit te pakken en later fijn om te spelen met het nieuwe speelgoed. Dank U wel, lieve Sint en Zwarte Pieten.
Dag lieve Sinterklaas, tot volgend jaar!
In deze periode hadden we ook genoeg appelpitjes verzameld en werd de meegebrachte potgrond van Jef overgeheveld naar een groter bakje. Heel zorgvuldig werden er gaten gemaakt in de zwarte grond om er daarna de pitjes in te planten. Nog wat water geven en nu staat het bakje in het licht, op de vensterbank, dicht bij de verwarming. Gaat het lukken? Wordt ongetwijfeld vervolgd!
P.S. En hebben jullie de bril van de juf gespot? Het blijft een interessant voorwerp!
De foto's kan je hier bekijken.